Categories
fajphruky

Mororó House / Studio MK27 – Marcio Kogan + Maria Cristina Motta

first_imgArchitects: Maria Cristina Motta, Studio MK27 – Marcio Kogan Area Area of this architecture project Photographs Houses Year:  Projects Mororó House / Studio MK27 – Marcio Kogan + Maria Cristina MottaSave this projectSaveMororó House / Studio MK27 – Marcio Kogan + Maria Cristina Motta CopyHouses•Campos do Jordão, Brazil Brazil Area:  730 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/608251/mororo-house-studio-mk27 Clipboard Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SG+ 42 Share “COPY” Mororó House / Studio MK27 – Marcio Kogan + Maria Cristina Motta ArchDaily 2015 “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/608251/mororo-house-studio-mk27 Clipboard Photographs:  Fernando Guerra | FG+SGStructure Engineer:Leão EngenhariaConstructor:Alle EngenhariaLandscape Designer:Consuelo Grossi PereiraThermal Comfort Consultant:Leonardo MonteiroAcustic Consultant:Harmonia AcústicaConstruction Foreman:Antonio Ribeiro dos ReisArchitect In Charge:Marcio KoganCo Autora:Maria Cristina MottaDesing Team:Carlos Costa, Carolina Castroviejo, Elisa Friedmann, Laura Guedes, Mariana Simas, Mauro Augusto, Oswaldo Pessano, Pedro Ribeiro, Rafael CostaInterior Design:Diana RadomyslerCity:Campos do JordãoCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Fernando Guerra | FG+SGRecommended ProductsDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Doorspanoramah!®ah! PivotEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. The Mororó House is in a mountainous region, 180 km from the city of São Paulo, known for its low temperatures. The architecture sought to create generous internal spaces for the cold days, such as, for example, a cozy living room and an enclosed bathhouse with a pool, where the views can be appreciated while being protected by a skin of glass.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGExternally, the same continuous volume creates a duality between an opaque block – where the living room, bedrooms and service areas are – and the transparent stretch of the heated pool and sauna. The volumetry of the house was given by a sixty-five meters extrusion of an icon-house, with pitched roof. Furthermore, an external wooden deck connects the spaces and creates a solarium to be used during the summer months.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGIn the opaque part of the volume, which is 50m long, the openings were minimized and used as sliding doors to intensify the integration between inside and out. This relation between empty and full in the façade allows for an excellent thermal performance, with a high degree of electric energy conservation. The transparent stretch is fourteen meters long and the internal ventilation was spatially designed to avoid condensation on the glass by the heated pool, which would harm the relation with the view.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe house was not situated on the top of a rugged site, as initially desired by the clients, but in its lowest part – in the midst of a beautiful forest of pine trees. This solution allowed the building to be surrounded by nature, creating an intimate relation with the site.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe initial premise of the project was to have a quick and cheap construction. Therefore, the architecture found industrialized solutions such as metal structures and steelframe walls. The site, despite high rainfall, remained always clean. Unlike the Brazilian constructive culture, few elements were made entirely on site, but instead mounted or assembled there. The time to build this house was less than the usual, even with the site’s difficult access. Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe use of the internal materials, such as wood, made the house a cozy one, like the traditional chalets in the mountains. Following the desires of the future residents, the kitchen could be integrated to the spaces via wooden sliding doors – that could be entirely opened. Thus, it was not only possible to design ample and continuous spaces on the inside, but also to have central spaces for the quotidian life which organized the house plan.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGProject gallerySee allShow less12 Things You Didn’t Know About Pritzker Laureate Frei OttoArchitecture NewsThe Courtyard of Our Dreams / Lukas FústerSelected Projects Share CopyAbout this officeMaria Cristina MottaOfficeFollowStudio MK27OfficeFollowProductsWoodGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCampos do JordãoNundahFernando GuerraFG + SGBrazilPublished on March 11, 2015Cite: “Mororó House / Studio MK27 – Marcio Kogan + Maria Cristina Motta” 11 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more