Categories
lbjuakbxd

WGTG – Residential building “Den Draad” / HUB

first_img Area:  4915 m² Area:  4915 m² Year Completion year of this architecture project 2013 Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/525829/wgtg-residential-building-den-draad-hub Clipboard Architects: HUB Area Area of this architecture project ArchDaily CopyAbout this officeHUBOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsGhentHousingBelgiumPublished on July 22, 2014Cite: “WGTG – Residential building “Den Draad” / HUB” 22 Jul 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in SkyPodsShowerhansgroheShowers – Croma EDoorsC.R. LaurenceMonterey Bi-Folding Glass Wall SystemTable LampsLouis PoulsenLamps – Panthella PortableBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersSealantsEffisusMetal Roof Flashing – Stopper MRDropped CeilingsPure + FreeFormLinear Clip-Strip Ceiling SystemUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEVentilated / Double Skin FacadeULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Nokia LibraryLouversAccoyaAccoya® Wood for Shutters and LouvresSpa / WellnessKlafsGyms & Relaxation RoomsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2013 Manufacturers: Engels ramen en deurenText description provided by the architects. The ‘Den Draad’ project consists of two new residential buildings on a brownfield site which is earmarked for redevelopment into a new, sustainable residential zone and a green neighbourhood park of 1.5 ha. In this context, the margins of the existing block are completed with new residences. On the boundary between the park and this new street façade, two residential buildings have been conceived, which assume a prominent position at the edge of the new park zone. The buildings were positioned as a function of optimal and cost-effective soil decontamination. They constitute the point of transition between a residential area with continuous blocks and a public park.Save this picture!© Ilse LiekensDespite the differences in form – caused by the surrounding conditions of the site – the buildings form a dyad. Both are typified by robust volumes which elegantly give way to a group of trees, a passageway, an incision which forms the entrance to an underground car park, etc. Both buildings are also compact volumes in which the residences are oriented towards the park as much as possible. That compactness is a very important aspect of producing energy-efficient homes, whereby the volumetric diversity nonetheless results in a differentiated image.Save this picture!Floor PlanThe architecture of both residential buildings is based on the unique, shared position at the edge of the new park. In contrast to the vertical rhythm of the existing and new street facades, these buildings resolutely play the card of a horizontal image, insistent on expressing the autonomy of the buildings and of the view on the park. Each residential unit comprises an extensive exterior space and views on the park which embody this concept.Save this picture!© Ilse LiekensThe exterior walls consist of bands with a changing rhythm of larch planks and slats which direct the horizontality of the architecture. The wooden siding is not only in keeping with the concept of creating as energy-efficient and sustainable a project as possible but is also aimed at enabling the buildings’ integration in the natural frame of the park.Save this picture!© Ilse LiekensWhere the buildings join the park at ground level, the transition is materialised by means of a subtle skirting in high-quality façade concrete which mirrors the same structure as the grain of the above-lying wooden façade elements. The foundations of the building were designed in such a way as to enable compact units with maximum flexibility. Each unit has a clear structure of 1 or 2 diagonal supporting walls which enable an individual, personalised interpretation or future modifications.Save this picture!© Ilse LiekensThe project carries a high sustainability ambition: alongside low-energy standards, it was also designed for maximum adaptability and durability over the course of its lifetime using NIBE-class-3-compliant materials or better.Project gallerySee allShow lessSydney Plans Large-Scale Urban Renewal ProgramArchitecture NewsAguazul 162 / LABarqSelected ProjectsProject locationAddress:Gentbrugge, 9050 Ghent, BelgiumLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Year:  WGTG – Residential building “Den Draad” / HUB Save this picture!© Ilse Liekens+ 12 Sharecenter_img CopyApartments•Ghent, Belgium Belgium photographs:  Ilse LiekensPhotographs:  Ilse Liekens Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  Photographs “COPY” Apartments ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/525829/wgtg-residential-building-den-draad-hub Clipboard “COPY” WGTG – Residential building “Den Draad” / HUBSave this projectSaveWGTG – Residential building “Den Draad” / HUBlast_img read more